Tanulópont | Tehetséggondozás, Táborok, Informatikai Tehetség Műhely, Nyelvi Tehetség Műhely, Ökológiai Tehetség Műhely, egy helyen!
Tábor
Informatika
Nyelvi műhely
Öko műhely

2018. november 13., kedd
A jó pedagógus számon tartja a tehetségeket

A pedagógusok munkájának minősítésekor figyelembe kell majd venni a tehetséggondozó tevékenységet is – derül ki a pedagógus életpálya-modell koncepciójából.

„Az oktatás sikerének kulcsa a megbecsült, motivált, kiváló pedagógus” – a Csermely Pétert is tagjai között tudó Bölcsek Tanácsának megállapítását idézi bevezetőjében a Nemzeti Erőforrás Minisztérium honlapján közzé tett tervezet, melynek célja, hogy olyan pályaképet vázoljon föl a pedagógusként dolgozók és a pályaválasztás előtt állók számára, mely vonzóvá teszi a tanári hivatást. A pályaív tervezhetősége, átláthatósága mellett a szakmai társadalmi presztízsének növelése is célja a koncepciónak, amely a kitér a tanári munka minősítési rendszerének szabályozására és a bértábla átalakítására is. A tanári munka minősítésének egyik szempontja a tehetségek kiteljesedésének segítése, a tehetséges diákok nyilvántartása.

Az elképzelés szerint, melynek bevezetésére legkorábban a 2012/2013-as tanévben kerülhet sor, a hat éves egyetemi képzést követően két éves, minősítő vizsgával záruló gyakornoki időszak következne.  A sikeres minősítő vizsga a pedagógus pályára lépés feltétele. A pedagógus pálya négy fokozatból áll: a minősítő vizsga megszerzésével a Pedagógus I. fokozat következik, majd legkevesebb hat év szakmai tapasztalat megszerzése után érhető el a II. fokozat. Ennek feltétele a tervezetben szereplő részletes szakmai szempontrendszer szerinti minősítés megszerzése. 14 év szakmai tapasztalat és pedagógus szakvizsga birtokában Mesterpedagógussá, tudományos fokozat megszerzésével pedig Tudóstanárrá válhatnak a legambíciózusabbak, ez utóbbi azonban csak a szaktanárok számára elérhető cím. 
A tervezet szerint a pedagógus minősítésének fontos eleme a tehetségek érdekében végzett munka, ez a szempont az óvodapedagógusok értékelésekor ugyanúgy megjelenik, mint a középiskolai oktatók tevékenységének minősítésében. A tervezet a tehetséggondozással kapcsolatos feladatként nevezi meg a tehetséges diákok nyilvántartását is. Ugyancsak hangsúlyos szerepet szán a tervezet a pályaív során a szakmai továbbképzéseknek, az új módszerek és szakterületi újdonságok iránti fogékonyságnak, a szaktárgyi és módszertani tudás rendszeres fejlesztésének. A minősítési eljárás részleteit miniszteri rendelet szabályozza majd.

Az életpálya-modell fokozataihoz és a minősítéshez kapcsolódóan új pedagógus bértábla bevezetését is tartalmazza a tervezet. Eszerint a gyakornoki alapbér óvodapedagógusok esetében a mindenkori minimálbér 160%-a, tanítók, tanárok esetében 200%-a. Az új bértáblának megfelelően a nyugdíj előtt álló pedagógusok legmagasabb alapbére a kezdő fizetés mintegy 2,5-szerese lehetne. Vagyis – ha ma vezetnék be az új bértáblát – egy kezdő tanító gyakornokként bruttó 143.000 Ft bért kapna, mely kiváló munka esetén ösztöndíjjal kiegészíthető, a pályaív végén járó tudóstanár pedig  378.950 Ft havi alapbérre számíthatna. Jelentősen egyszerűsödne a pótlékok rendszere és intézményméret szerint differenciáltan emelkedne az intézményvezetői és az osztályfőnöki pótlék.

A pedagógus életpálya-modell koncepciójának vitaanyagához december 30-ig várják az érdemi javaslatokat az Oktatásért Felelős Államtitkárság az Ezt a címet a spamrobotok ellen védjük. Engedélyezze a Javascript használatát, hogy megtekinthesse. e-mail címen.

 

Segítség – ha már nem megy egyedül..

Bárkivel bármikor előfordulhat, hogy olyan élethelyzetbe kerül, amikor segítségre szorul.
Ez lehet olyan örömteli esemény is, mint egy gyermek születése, de a gazdasági válság hatására sajnos egyre több család kerül krízishelyzetbe.
Szeretnénk egy olyan információs bázist biztosítani, melynek segítségével könnyebben megtalálhatja akár az átmeneti megoldást, akár a problémára megoldást jelentő szakembereket.
Igyekszünk tájékoztatni olyan lehetőségekről, melyekről esetleg nem kap általános tájékoztatást, illetve hasznosak lehetnek az ügyintézés során.

Elérhetőségek - kapcsolat

Gyöngyösi Oktatásért és Kultúráért Alapítvány
cím: 3200 Gyöngyös, Katona József u. 1.
tel.: 37/301-649, 312-724, 312-719
e-mail: info[kukac]tanulopont.hu

Tanulópont, Tehetségpont, Tanácsadás
Hétfőn és szerdán 8:00 és 16:00 óra között
e-mail:tabor[kukac]tanulopont.hu ,info[kukac]gyoka.hu Ezt a címet a spamrobotok ellen védjük. Engedélyezze a Javascript használatát, hogy megtekinthesse.

Felhívás szülőknek támogatásra

Kedves Szülők!

A gyermeki mosolynál nincs nagyobb kincs…

A Gyöngyösi Oktatásért és Kultúráért Alapítvány nevében szívesen fogadjuk felajánlásaikat, támogatásukat megunt játékok, írószerek, könyvek formájában! Ezzel is szeretnénk segíteni a hozzánk forduló, illetve látókörünkbe került hátrányos helyzetű családokat, gyermekeket. Sajnos egyre több család van, ahol ilyesmire már nem jut pénz – tegyünk együtt az örömtől csillogó gyermekszemekért! Segítségüket ezúton is köszönjük!

Felnőttképzés

Your are currently browsing this site with Internet Explorer 6 (IE6).

Your current web browser must be updated to version 7 of Internet Explorer (IE7) to take advantage of all of template's capabilities.

Why should I upgrade to Internet Explorer 7? Microsoft has redesigned Internet Explorer from the ground up, with better security, new capabilities, and a whole new interface. Many changes resulted from the feedback of millions of users who tested prerelease versions of the new browser. The most compelling reason to upgrade is the improved security. The Internet of today is not the Internet of five years ago. There are dangers that simply didn't exist back in 2001, when Internet Explorer 6 was released to the world. Internet Explorer 7 makes surfing the web fundamentally safer by offering greater protection against viruses, spyware, and other online risks.

Get free downloads for Internet Explorer 7, including recommended updates as they become available. To download Internet Explorer 7 in the language of your choice, please visit the Internet Explorer 7 worldwide page.

Felnőttképzés | Informatikai képzés | Angol nyelvtanfolyam Gyöngyös | Szakirányú angol, német nyelvvizsga Gyöngyösön | Angol Nyelvvizsga Gyöngyösön | ECDL tanfolyam Gyöngyös | Szakmai tanfolyamok Gyöngyös | Nyelvi tanfolyamok Gyöngyös | Vállalati tanfolyamok Gyöngyös | Főiskolai oktatás Gyöngyös | Hegesztő képzés | Média